Wat is ROAS of Return On Advertising Spend en waarom is het zo belangrijk?

 

Zoals de titel al aangeeft, is ROAS een afkorting van het Engelse “Return On Advertising Spend”. Het is één van de KPI’s waar regelmatig wel eens naar verwezen wordt door marketeers. Met de marketingformule ROAS meet je de effectiviteit van een advertentiecampagne.

 

Net zoals ROI of ROMI helpt je ROAS berekenen bij het bepalen welke advertenties werken en bij de verdere optimalisatie van toekomstige advertenties.

 

\"ROAS

 

Hoe bereken je dan de ROAS?

 

Deze kan berekend worden met de volgende formule:

ROAS = Advertentieopbrengst / kosten

Wanneer een campagne je 1000 euro oplevert en de kosten 200 euro bedragen, heb je dus een ROAS van 5€ ofwel een ratio van 1:5. Het is daarnaast belangrijk dat je niet enkel de kosten van de kliks op je advertentie in rekening brengt. Hebben er professionele marketeers aan meegewerkt, hoeveel werkuren heb je er zelf ingestoken… Al deze factoren moeten meegeteld worden bij de kosten om een juiste ROAS te krijgen.

 

Voordelen

 

Door de ROAS te bereken van jouw advertenties weet je welke advertenties opbrengen en welke juist niet. Hierdoor kan je als marketeer gaan optimaliseren en voor dezelfde hoeveelheid geld meer opbrengst genereren.

 

Nadelen

 

Bij het bekijken van de ROAS moet je steeds nagaan of het over een brandcampagne (eigen merknaam) of een andere campagne gaat. Brandingcampagnes scoren over het algemeen beter en krijgen dus een hogere score waardoor de totale waarde van je ROAS kan dalen door andere campagnes. Belangrijk hierbij is dat je steeds een doelstelling vooropstelt zodat je kan nagaan of je deze behaald hebt of niet.

 

Conclusie

 

Het is belangrijk om vooraf duidelijke doelstellingen en KPI’s te bepalen. Hierdoor kan je jouw campagnes evalueren met onderbouwde verwachtingen. Geef je campagnes en marketingkanalen de tijd en ruimte om onder de aandacht van jouw doelgroep te komen, websiteverkeer te trekken en uiteindelijk omzet te genereren. Te vroeg een ROAS berekenen zal dan ook niet nuttig zijn.

 

Heb je hulp nodig bij het opzetten van een marketingstrategie of een SEA campagne? Wij kunnen jou verder helpen.

1 gedachte over “Wat is ROAS of Return On Advertising Spend en waarom is het zo belangrijk?”

  1. Pingback: Online marketing versus offline marketing: dit zijn de populairste vormen | Clickx

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven