Wat is CPM of Cost Per Mille?


CPM staat voor “Cost Per Mille”. Het zal geen verrassing zijn dat dit staat voor de prijs per 1000 impressies. CPM of Cost Per Mille is dus een biedstrategie voor advertenties, waarbij de adverteerder een bedrag betaald per duizend impressies. Bij de advertenties draait het niet om het gedrag van de consument. Het gaat dus niet om clicks. Het gaat om het aantal impressies/views dat een advertentie realiseert.


\"CPM

CPM kent twee verschillende manieren van berekenen. We praten over bruto CPM en netto CPM. Bij het bruto CPM worden alle views bij elkaar gerekend. Het kan dus zijn dat één persoon de advertentie meerdere keren ziet. Bij de netto CPM gaat het om het aantal views door 1000 afzonderlijke personen.


Cost Per Mille is een begrip dat niet enkel in ons online marketinglandschap voorkomt. Zo wordt dit begrip al jaren gebruikt om de prestaties van tv, radio en gedrukte media te meten.


Wanneer gebruik je CPM?


CPM zet je niet in wanneer het doel van jouw marketingcampagne is om een directe verkoop te stimuleren. CPM zet je wel in wanneer jij de naamsbekendheid van jouw bedrijf wil vergroten. Cost Per Mille is een vorm biedstrategie die wordt ingezet bij display advertenties en andere vormen van visuele advertenties. Denk dus aan social media.


Hoe wordt de CPM bepaald?


De formule waarmee CPM berekend wordt is heel gemakkelijk. Het is namelijk de prijs van de advertentie, gedeeld door het bereik van het betreffende medium. Dit vermenigvuldig met 1000.


Advertentie kosten / bereik x 1000 = Cost per Mille


Waarom zou je CPM kiezen als biedstrategie?


CPM maakt het mogelijk om een maximumbedrag in te stellen. Het Max CPM-bod zorgt ervoor dat jij voor jouw 1000 vertoningen nooit méér betaald dan het opgegeven bedrag. Een Max CPM-bod is in te stellen voor afzonderlijke plaatsingen, maar ook voor één hele advertentiegroep. CPM is dus echt gericht op het vergrote van jouw naamsbekendheid.


CPM is een goede methode wanneer “meer website bezoeken” niet jouw hoofddoel is. Heb jij bijvoorbeeld een event wat jij wil promoten, dan kun je beter voor PPC gaan. Meer daarover lees je in deze blog.


Mocht je nog moeite hebben bij het vaststellen van de juiste biedstrategie. Neem dan contact op met een van onze marketeers. Zij helpen jou graag verder.


Scroll naar boven