Zoals veel begrippen in marketingland is CTA een afkorting. De volledige benaming is Call To Action. Hieruit kun je al afleiden wat het inhoudt. Het betekent letterlijk ‘het oproepen tot actie’. Het is belangrijk om te weten hoe jij een CTA kunt inzetten om meer traffic te generen of hoe je meer leads kunt verkrijgen. Deze punten komen in dit artikel aan bod.

 

Call To Action

 

Als jij een super goede blog schrijft of een heel mooi promotiefilmpje maakt, dan wil je dat mensen dit lezen of zien. Het onder de aandacht brengen van jouw marketinguiting op de juiste kanalen is niet voldoende. Jij moet de prospects aansporen om daadwerkelijk op jouw link te klikken. Hiervoor gebruik je een Call To Action. Dit zijn knoppen als ‘Bestel nu’, ‘Lees hier’ of ‘Bel naar’. Een CTA is bedoeld om de lezer te helpen. Je helpt iemand te verwijzen naar de informatie die zij zoeken.

 

De helpende hand

 

Zo hulpverlenend als jij bent, wil jij natuurlijk jouw prospect helpen. Aan het einde van een blog kun je de lezer daarom verwijzen naar andere relevante onderwerpen. ‘Helpen bovenstaande tips jou om jouw computer te beveiligen, maar wil je hier meer over weten? Lees dan …’Door middel van deze zin bewijs jij jouw lezer een dienst en help jij deze letterlijk verder naar extra informatie of een contactmoment.

 

Verschillende manieren om CTA’s in te zetten

 

Een CTA is niet alleen in te zetten bij blogposts. Hieronder zijn drie voorbeelden weergegeven van goede Call To Actions.

 

Spotify

 

\"\"

 

Wij laten buiten beschouwing of wij de bovenstaande methode van Spotify anders zouden aanpakken. In dit voorbeeld focussen we enkel op de Call To Action. In het midden van de afbeeldingstekst staan de woorden ‘krijg 3 maanden gratis’. Spotify kiest ervoor om haar CTA te beginnen met ‘krijg’. CTA’s beginnen vaak met een werkwoord, hoewel niet alle werkwoorden het even goed doen. Zo moet een Call To Action de lezer het gevoel geven dat het hem of haar iets gaat opleveren, zonder dat het te veel moeite kost. Probeer werkwoorden zoals ‘koop’, ‘doneer’, ‘volg’ en ‘maak’ te vermijden. Dit geldt ook voor het veelgebruikte ‘Lees meer’. Gebruik deze CTA alleen als jouw tekst van zo’n toegevoegde waarde is, dat de lezer niet anders kan dan erop te klikken.

 

Voorbeelden van woorden die iets beloven en ons een goed gevoel geven zijn: ‘krijg’, ‘ontvang’, ‘ontdek’ en ‘vind’. De knop van Spotify is niet enkel heel geschikt omdat het juiste werkwoord gekozen is, er wordt ook nog eens het woord ‘gratis’ gebruikt in de CTA. Hierdoor heeft de lezer het gevoel dat hij of zij iets krijgt, waar weinig moeite voor gedaan hoeft te worden. Het is ook nog eens gratis.

 

CTA Google Ads

 

\"\"

 

Dit is een voorbeeld van een advertentie op Facebook. Deze sociale mediagigant heeft een heel ander kader om in te werken. Je ziet gelijk dat er andere keuzes zijn gemaakt dan bij het vorige voorbeeld. Facebook heeft – zoals je weet – standaard aan de bovenkant van de advertentie een tekst staan, gevolgd door een afbeelding die de aandacht moet trekken en eronder een titel met daarnaast een CTA. Google Ads heeft gekozen voor de CTA ‘Meer informatie’. Google Ads is zelf ook een vorm van een CTA. Wanneer jij Google Ads inzet om meer traffic te generen naar jouw website, stuur jij bezoekers namelijk aan om op jouw link te klikken. Wil jij meer informatie over Google Ads? Klik dan hier.

 

CTA Voorbeeld Coolblue

 

\"\"

 

Het laatste voorbeeld is van Coolblue. Twee dingen die erg opvallen zijn de productafbeelding en de groene knop met de woorden ‘In mijn winkelwagen’. De website van Coolblue kent vrijwel geen afleidingen. Alle informatie gaat over het product of het bestellen ervan. De CTA is duidelijk en springt eruit. Dit zijn kenmerken van een goede CTA.

 

CTA tips

 

Als het goed is, heb jij nu een beter beeld van een CTA. We hebben nog meer handige tips voor jou. Enkele daarvan zijn hier en daar al naar voren gekomen, hieronder benoemen we er nog een aantal.

 

1. Wissel CTA’s af

 

Is het jou weleens opgevallen dat jij het schilderij wat al jaren bij jou in de woonkamer hangt niet meer bewust tot je neemt? Toen het er net nieuw hing, was jij je heel bewust van het schilderij. Nu, een aantal jaar laten, valt het nauwelijks op (tenzij het schilderij scheef hangt). Dat heet gewenning. Ons brein went aan bepaalde prikkels en neemt deze daarom minder bewust op. Het brein maakt de selectie dat dit geen ‘belangrijke’ prikkels zijn en daardoor vervagen ze naar de achtergrond. Hetzelfde gebeurt met een Call To Action die constant hetzelfde is. De consument gaat deze minder tot zich nemen. Zorg er daarom voor dat je niet overal dezelfde CTA gebruikt.

 

Een ander voorbeeld van een interessante CTA kan een vraag zijn. Bijvoorbeeld: “Welke informatie zou jij graag willen lezen in deze blog? Laat het ons weten”. Een andere vraag kan zijn: “Nu is het aan jou! Welke tips ga jij vandaag nog in praktijk brengen”?

 

2. Maak het logisch

 

Dit klinkt voor de hand liggend, maar in de praktijk zien wij dit anders. Plaats de CTA op een logische plek. Vraag bijvoorbeeld niet aan lezers om een technisch product te kopen, als zij niet weten waar het product voor dient. Plaats de CTA in dit geval onderaan de informatieve tekst. Als je een Call To Action toevoegt aan een blog, zorg er dan voor dat de CTA relevant is voor de blog. Eerder benoemden wij een onderneming die beveiligingssoftware voor computers verkoopt. Het bedrijf schrijft een blog waarin beschreven wordt wat mensen zelf kunnen doen om hun computer te beveiligen. Onderaan deze blog gebruik je een CTA die te maken heeft met computerbeveiliging. Je gebruikt natuurlijk geen CTA omtrent HDMI-kabels.

 

3. Maak de CTA opvallend

 

Een Call To Action is bedoeld om iemand aan te sturen tot een actie. Hiervoor is het belangrijk dat diegene de CTA ook ziet. Maak je gebruik van een knop, zorg er dan voor dat deze een opvallende kleur heeft. Zorg ervoor dat de CTA-knop eruit springt. Vaak horen wij dat mensen graag een knop willen die past bij het uiterlijk van de website. Wij begrijpen dat dit er ‘mooier’ uitziet, maar helaas werkt het in praktijk minder goed. Wat is er belangrijker, dat jouw prospects over gaan tot actie of dat jouw website er mooier uit ziet?

 

Conclusie

 

Je weet nu wat een CTA is en hebt voorbeelden gezien van goed gekozen CTA’s. Ook hebben we tips gegeven waar jij aan moet denken tijdens het maken van een Call To Action. Hopelijk heb je genoeg informatie kunnen verzamen over het onderwerp. Mocht je toch nog moeite hebben bij het bedenken van een CTA en hierover met een van onze marketeers willen sparren, neem dan contact met ons op 0032 14 46 23 00

 

1 gedachte over “Voeg CTA\’s toe!”

  1. Pingback: Google AdWords: deze termen moet je kennen - TechPulse Business

Reacties zijn gesloten.