Wat is CTR (click-through-rate) en hoe bereken ik dit?

In marketingtermen staat CTR voor click-through rate. Het is een statistisch nummer dat weergeeft hoeveel klikken een adverteerder op zijn advertenties ontvangt per aantal vertoningen.

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents
  CTR

  Hoe bereken je CTR?

  Via onderstaande formule kan je eenvoudig de CTR berekenen:

  CTR = (totaal aantal kliks / totaal aantal impressies) x 100%

  De CTR wordt steeds uitgedrukt in een percentage. Meestal moet je deze berekening niet zelf uitvoeren en is ze meteen zichtbaar in jouw PPC-advertentie-account zoals Google AdWords.

  Waarom hoge CTR belangrijk is

  In het kort: Een hogere CTR zorgt voor een hogere kwaliteitsscore wat de kostprijs van een klik op jouw advertentie doet dalen, alsook jouw totale kostprijs.

  De CTR van jouw campagne heeft een rechtstreekse invloed op de kwaliteitsscore van jouw account. De meeste advertentieplatformen zoals Google geven elk account en advertentie een kwaliteitsscore mee. Een hogere kwaliteitsscore betekent dat jouw advertenties relevanter zijn voor de bezoeker dan deze met een lagere score. Aangezien Google zijn “zoekers” gelukkig wilt maken, proberen ze advertenties te laten zien die het beste aanleunen bij hun zoekopdracht, maar ook de advertenties waarvan het resultaat bevredigend zal zijn.

  Advertentieplatformen zoals Google Adwords geven vaak kortingen aan advertenties met een hoge kwaliteitsscore. Hierdoor gaat de totale kost per click op jouw advertentie naar beneden.

  Is een hoge CTR dan altijd positief?

  Jammer genoeg is dit ook niet het geval. Een hoge CTR betekent namelijk dat veel mensen die jouw advertentie te zien krijgen er ook op doorklikken. Per click betaal je natuurlijk een bepaalde kostprijs aan Google. Als een bepaald zoekwoord niet heel relevant is voor jouw bedrijf of het levert geen conversies, nieuwe leads of branding op, dan is een hoge CTR net slecht. De reden is vrij duidelijk:

   

  • Hoge CTR betekent veel clicks waarvoor je betaalt
  • Veel clicks betekenen een hogere totale advertentiekost
  • Als een keyword niet relevant is voor je bedrijf, dan ga je hier ook veel moeilijker conversies op genereren.
  • Sommige keywords hebben automatisch een te hoge CPC die, zelf als ze converteren, je geen winst gaan opleveren.

  Conclusie

  Een hoge CTR is belangrijk, maar enkel als de basis van jouw SEA-campagne goed staat! Daarom is het belangrijk om eerst te onderzoeken welke Keywords belangrijk zijn voor jouw business. Heb je deze Keywords geïdentificeerd, dan ga je er voor zorgen dat zo veel mogelijk mensen doorklikken op

  Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van je marketingcampagnes?

  Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.
  Scroll naar boven