Black Friday Week op TechRadar in cijfers

Nu de Black Friday storm wat is gaan liggen, is het tijd om de balans op te maken. Hoe verliep de koopgekte op TechRadar?

Het is traditiegetrouw de periode waarin (web)winkels de meeste verkopen realiseren: Black Friday. Dit jaar viel Black Friday nog wat gunstiger dan andere jaren: net voor Sinterklaas en daarmee ook dicht bij de periode waarin we kerstinkopen doen. Ook op TechRadar draaiden we overuren.

 

Hoe gingen we te werk?

Op TechRadar begon Black Friday al in oktober, de voorbereidingen dan. Begin oktober werden de plannen gemaakt en in de loop van de maand werden de eerste artikelen geschreven die inspelen op Black Friday. We focussen ons daarbij volledig op de bezoekers: waar zijn ze naar op zoek, welke vragen hebben ze en hoe kunnen wij daar op inspelen? Vrijwel alle webshops beginnen op een andere moment met hun acties: sommige pakken Cyber Monday mee en andere stoppen direct na Black Friday. Bol.com had zelfs elke dag een andere actie, wat een leuke uitdaging met zich meebracht. 

 

Bezoekers tijdens Black Friday Week

Dat deze aanpak succes had was al snel te zien aan de pageviews. Vanaf de maandag vóór Black Friday (25 november) draaiden we al vijf keer zoveel pageviews dan op een normale dag in november. Na een kleine daling op dinsdag bleef dit stijgen tot het hoogtepunt op Black Friday zelf. Hoewel Black Friday het hoogtepunt was, lagen op Cyber Monday de pageviews nog steeds twee keer hoger dan op een reguliere maandag in november.

 

\"\"

 

Afzet en omzet

Uiteindelijk draait Black Friday Week natuurlijk maar om één ding: omzet. (Web)winkels zien de Black Friday Week als de uitgelezen kans om hun doelstellingen te realiseren. En terecht, zo blijkt ook uit onze gegevens.

 

\"\"

 

Op de maandag vóór Black Friday lag de totale omzet die via TechRadar Benelux is gegenereerd maar liefst 10 keer hoger dan op een normale dag in november. Op Black Friday zelf lag dit zelfs 14,5 keer hoger dan op een normale dag in november.

 

Op deze dagen werd er niet alleen veel meer besteld, maar lag het gemiddelde aankoopbedrag ook twee keer hoger dan op een normale dag in november.

 

\"\"

 

Wat werd er dan vooral gekocht? Smartphones doen het traditiegetrouw goed tijdens Black Friday. Dit jaar was er ook veel interesse in smartwatches (die sowieso aan populariteit winnen) en activity trackers. Verder werden veel laptops en Apple-producten verkocht. Ook de VPN-aanbieders scoorden goed, mede door hun extreme kortingen tijdens deze periode.

 

Samengevat kunnen wij evenals vele webshops terugkijken op een geslaagde Black Friday week in 2019. Met de data die we dit jaar hebben vergaard, kunnen we volgend jaar nóg beter inspelen op de behoeften van de consument. Maar eerst is het tijd voor de kerstborrel. Fijne feestdagen en tot volgend jaar!

Scroll naar boven