Wat is technische SEO en hoe verbeter je de jouwe

Als we spreken over “Technische SEO”, hebben we het over de verschillende technische zaken die je aan jouw website kan aanpassen om de SEO score te verbeteren en dus hoger te scoren in Google. Zoekmachines zoals Google zijn enorm geavanceerd en redelijk goed in het vinden en het begrijpen van de content op websites, maar ze zijn verre van perfect. Om de zoekmachines te helpen, moet je zorgen dat er geen technische SEO-problemen aanwezig zijn op je website, zodat de zoekmachines jouw website eenvoudig kunnen doorzoeken, indexeren en de juiste webpagina’s kunnen tonen in hun zoekresultaten.

Er zijn een aantal facetten die nogal wat technische (programmatie)kennis vereisen, maar gelukkig is dit niet bij alle technische SEO-kenmerken het geval. Hier focussen we op de zaken die je, mits de nodige tijd en kennis van het CMS van je website, zelf kan aanpakken.

technische seo
Search Engine Optimization (SEO) Concept

Zorg dat de zoekmachines jouw website kunnen crawlen en indexeren

Zoekmachines zoals Google maken gebruik van robots die automatisch alle websites op het internet doorlopen (crawlen genoemd) en op zoek gaan naar nieuwe content. Heb je bijvoorbeeld nieuwe content op je website geplaatst waarnaar je linkt vanaf je homepage, dan zal een zoekrobot deze nieuwe content ontdekken van zodra hij door je homepage loopt. Dit proces werkt goed zolang je zelf de zoekrobots niet blokkeert om jouw content te doorzoeken.

De Robots.txt is het bestand dat zoekmachines zoals Google vertelt welke pagina\’s ze wel en niet kunnen crawlen. Je kunt het bekijken door naar jouwwebsite.com/robots.txt te gaan.

Creëer een Sitemap voor je website

Een Sitemap is eigenlijk de verzameling van alle belangrijke content op jouw website. Ze komen in verschillende formaten, maar XML bestanden zijn wel de meest voorkomende.

In 2019 verklaarde een Google-werknemer nogmaals dat Google Sitemaps de tweede belangrijkste bron van URL’s zijn voor Google.

sitemaps

Als je website pagina’s bevat die geen interne links heeft en dus niet “gecrawld” kunnen worden door de zoekrobots, dan vinden zoekmachines zoals Google deze pagina’s wel terug via de sitemap.

Maak je gebruik van een WordPress website? Gebruik dan de Yoast plugin om een XML Sitemap aan te maken. Indien je een andere website bouwer gebruikt vind je op het internet websites terug die je hierbij helpen zoals https://www.xml-sitemaps.com/.

Metadata

SEO metadata zijn stukjes HTML-code die zoekmachines belangrijke informatie geven over jouw webpagina zoals welke tekst ze moeten tonen in de zoekresultaten (SERP). Elke webpagina heeft metadata, maar dit is enkel zichtbaar als je naar de HTML-code van een webpagina kijkt.

De metadata wordt door de zoekmachines gebruikt om jouw webpagina te tonen in hun zoekresultaten. Hieronder lichten we kort de belangrijkste metadata toe:

Metatitel

De metatitel is de titel die door Google (en andere zoekrobots) wordt weergegeven als titel in de zoekresultaten.

metatitel

Waarom is dit belangrijk voor SEO? De metatitel is het eerste wat iemand ziet in de zoekresultaten. Het geeft meer info over welke content ze mogen verwachten op de pagina en waarom dit relevant is aan hun zoekopdracht. Het is vaak de belangrijkste informatie om te beslissen op welke resultaten mensen klikken en daarom enorm belangrijk om kwalitatieve metatitels te schrijven.

Metaomschrijving

De metaomschrijving vinden we terug onder de metatitel en vertelt kort waarover de pagina gaat. Zoekrobots zoals google gebruiken de metaomschrijving in hun zoekresultaten.

metaomschrijving

Een metaomschrijving moet over het algemeen gebruikers informeren en interesseren met een korte, relevante samenvatting van waar een bepaalde pagina over gaat. Ze zijn als een pitch die de gebruiker ervan overtuigt dat de pagina precies is waarnaar ze op zoek zijn.

Metarobots

De metarobotsdata vertelt de zoekmachines hoe ze een webpagina moeten crawlen. Dit is dan uiteraard ook een belangrijk onderdeel van de metadata.

Een voorbeeld van een metarobots in HTML:

metarobots

De 4 verschillende metarobotstags die je kan gebruiken:

  • index: vertelt bots om de pagina te indexeren;
  • noindex: vertelt bots om de pagina niet te indexeren;
  • follow: vertelt bots om de links op de pagina te crawlen;
  • nofollow: vertelt bots om geen links op de pagina te crawlen en dat er geen goedkeuring wordt geïmpliceerd.

TIP: Wij raden aan om een metarobotstag enkel toe te passen op pagina’s die je niet of niet volledig wilt laten crawlen door Google. Zorg er ook voor dat je in je robots.txt-bestand geen pagina’s blokkeert met een metarobotstag.

TIP 2: Bij de meeste CMS-systemen zijn de mogelijkheden aanwezig om je eigen metadata per pagina aan te passen. Bij WordPress kan je dit best via de Yoast plugin uitvoeren.

Header tags

Header tags of hoofdingen zijn de titels en ondertitels van jouw webpagina. Zij geven jouw tekst de nodige structuur zodat deze vlot te lezen is. Deze HTML-tags zijn verdeeld onder 6 verschillende hoofdingen gaande van H1 (hoofding 1, titel) tot H6 (hoofding 6). Het is het beste om deze structuur ook aan te houden in jouw tekst.

Hoe structureer ik het best mijn hoofdingen?

Een tekst begint altijd met een titel, net zoals een boek. Deze titel zetten we in de H1. Belangrijk om te weten is dat er slechts één keer gebruik gemaakt kan worden van een H1 headertag per pagina. Bijvoorbeeld bij dit e-book zou onze H1 de titel “SEO gids voor beginners” zijn.

Naarmate de tekst verdergaat, ga je gebruik maken van ondertitels. Hiervoor kan je de H2 tot en met H6 headertag gebruiken. Een H2 tag kan dan een nieuw hoofdstuk in je tekst aankondigen en de H3 een extra subtitel van dit nieuwe hoofdstuk. In dit e-book zou onze H2 “Technische SEO” zijn en een ondertitel van deze categorie is “Header Tags”.

Deze structuur zorgt er voor dat jouw teksten vlotter leesbaar zijn waardoor een bezoeker veel sneller zijn weg zal vinden.

Header tags seo

Alt Tekst

Alt text of alternatieve tekst is een stukje HTML-code dat wordt toegevoegd aan een foto. Dit stukje code dient om te beschrijven wat de foto inhoudt of weergeeft. De alt tekst wordt aan een foto toegevoegd voor drie redenen:

  • Mensen die slecht kunnen zien gebruiken op het internet vaak schermlezers die voorlezen wat er staat. Het toevoegen van de alt tekst zorgt dus voor toegankelijkheid aangezien de schermlezers de alt tekst zullen gebruiken om de bezoeker te vertellen wat de foto is.
  • Als een foto niet geladen kan worden, komt de alt tekst in de plaats te staan.
  • Zoekrobots kunnen nog geen afbeeldingen lezen. Ze gebruiken hiervoor de alt tekst om de pagina beter te kunnen indexeren.
alt tags

Het gebruik van alt tekst op jouw afbeeldingen kan zorgen voor een betere gebruikerservaring en kan je ook helpen zowel expliciete als impliciete SEO-voordelen te behalen. Naast het implementeren van best practices voor afbeeldingstitels en bestandsnamen, kan het opnemen van alt tekst ook bijdragen aan afbeeldings-SEO.

Conclusie

Door ervoor te zorgen dat je de technische SEO van jouw website op punt zet heb je een grotere kans om met jouw webpagina’s op de eerste pagina van de zoekresultaten te staan. Dit is uiteraard belangrijk omdat websites op de tweede pagina van Google slechts 5% van de bezoekers krijgen ten opzichte van websites op de eerste pagina.

In het beste geval heeft jouw website bouwer de technische SEO al op punt gezet bij het bouwen van je website. Echter zien we in de praktijk dat dit niet altijd het geval is. Ben je niet zeker of de technische SEO op jouw website op punt staat? Vraag dan een gratis quickscan van jouw website bij ons aan om dit te checken.

Meer te weten komen over SEO?

Lees dan zeker ook de volgende blogposts

Scroll naar boven