Wat is SERP?

SERP staat voor Search Engine Results Page. In het Nederlands noemen we dit ook wel “zoekmachine resultaat pagina”. Het gaat over de pagina die een zoekmachine toont wanneer er een zoekopdracht is ingevoerd. Hoe hoger jouw website in deze lijst staat, hoe meer bezoekers er naar jouw website komen. Want laten we eerlijk zijn, hoe vaak klik jij door naar de tweede of misschien wel derde pagina van jouw zoekresultaten?

 

De zoekmachine streeft ernaar om de SERP zo relevant mogelijk te maken. Zo heeft Google een algoritme ontwikkeld waarbij websites worden getest op verschillende factoren. Scoort jouw website goed? Dan krijg jij een hogere plaats in de SERP.

SERP

Belang van een hoge positie in de SERP?

Ik hoef jou niet meer uit te leggen dat er een aantal jaren geleden een drastische verandering is ontstaan in het gedrag van de consument. De mogelijkheden op een smartphone zijn eindeloos, maar bovenal heel gemakkelijk. Of het nu gaat om het plaatsen van een bestelling of het opzoeken van een route of openingstijden, we doen het allemaal online. 53,3% van de bezoekers komt via zoekmachines. Dit is op basis van de duizenden websites die Google heeft geanalyseerd. Dat alleen al lijkt mij reden genoeg om op de eerste pagina te willen staan.

Een hoge positie in de SERP bereik jij door jouw website in alle opzichten te optimaliseren. Dit doe je door waardevolle content te plaatsen en aan de technische structuur van jouw website te werken, zoals interne en externe links. Ook andere factoren zijn van belang, zoals een goede titel en CTA. Het belang hiervan is natuurlijk om zoveel mogelijk traffic naar jouw website genereren.

Helaas is er niet één trucje om een hoge positie in de SERP bemachtigen, het hangt van veel factoren af. Onze SEO-specialist Dennis de Punt heeft De ultieme SEO beginnersgids geschreven. Hierin zijn de 10 belangrijkste factoren opgenomen. Het biedt dan ook het perfecte SEO-startpunt voor jou.

Scroll naar boven