In een eerdere blogpost spraken we over PPC of Pay Per Click. Aan de hand van die blog werd duidelijk dat het een model van internetmarketing is waarbij adverteerders een vergoeding betalen telkens er op één van hun advertenties wordt geklikt. Nu willen we iets dieper ingaan op CPC of Cost Per Click. Ook dit is een advertentieterm waarbij een adverteerder een prijs betaalt aan een uitgever voor elke klik op een advertentie, al ligt het hierbij iets anders. Als je de twee begrippen vertaalt, lijkt het of we hier synoniemen beschrijven. Toch is dit niet waar. Het verschil zit hem in de gebruiker.

Gebruikers CPC en PPC

 

Cost Per Click wordt gebruikt door de adverterende partij, waarbij Pay Per Click gebruikt wordt bij de aanbieder. Een aanbieder zegt dus “je betaalt per klik” (PPC) en een adverteerder vraagt zich af “Wat kost een klik me uiteindelijk?” (CPC). Je kan het dus zien als twee kanten van dezelfde medaille.

 

\"CPC

 

 

CPC en SEA

 

PPC wordt niet alleen gebruikt bij Google Ads, maar hier is haar rol heel groot. Pay Per Click is dus direct gelinkt aan Search Engine Advertising. Denk hierbij maar aan Google en Bing. Doordat er gebruik wordt gemaakt van PPC is het hier belangrijk om de CPC in de gaten te houden. Je wilt dus weten wat de Cost Per Click (CPC) is per opgegeven zoekwoord.

 

CPC in de praktijk

 

Als marketeer is het belangrijk om je resultaten te meten. Dit doe ook je met je campagnes. Zodra een campagne actief is, meet je of deze campagne ook effectief blijkt. Dit is waar CPC van pas komt. Met CPC meet jij de totale kosten die gemaakt worden bij een PPC-advertentie. Door een simpel rekensommetje weet je meteen het antwoord. Je hebt bijvoorbeeld €100,- betaald voor jouw PPC-advertentie, en deze heeft een resultaat van 50 klikken. Dan heb jij €2,- betaalt per advertentieklik.

 

 

(Totaal uitgegeven geld) / (Totaal gemeten kliks) = kosten per klik (CPC)

 

 

Hoe meer kliks er binnenkomen voor het betaalde bedrag, hoe lager de Cost Per Click is van die advertentie.

 

Conclusie

 

PPC is dus gericht op het marketingkanaal. CPC wordt gebruikt om de kosten te bepalen voor het tonen van advertenties aan gebruikers in zoekmachines, het Google Display Netwerk voor Ads, sociale mediaplatformen en andere uitgevers. De kans bestaat dat jij de PPC moet afspreken met jouw manager/baas. De CPC is dus een manier om jouw manager/baas te overtuigen van jouw kennis en om je volgende keer een groter budget te geven. Lijkt het je na het lezen van deze blog nog steeds iets te ver van je bed? Wij helpen je met alle plezier verder. Neem vandaag nog contact op en we bespreken hoe wij jouw bedrijfsresultaten kunnen verbeteren.

1 gedachte over “Wat betekent CPC of Cost Per Click?”

  1. Pingback: Google AdWords: deze termen moet je kennen - TechPulse Business

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top