Keyword research, wat is dat juist?

Eén van de eerste stappen in SEO is identificeren waarvoor je eigenlijk gaat optimaliseren. Dit betekent het identificeren van zoektermen, ook wel keywords genoemd, waar mensen in de praktijk naar op zoek gaan. Voor je nog maar begint met een website te bouwen, een blog te schrijven of social media posts in te plannen, moet je weten voor welke zoektermen je gaat schrijven.

Hiervoor moet je een zoektermenonderzoek uitvoeren om de juiste woorden te vinden. Het doel is jouw content te optimaliseren rond zoektermen waar mensen effectief naar zoeken, zodat je pagina’s hoger scoren in de zoekresultaten van de zoekrobots zoals Google.

Er zijn een aantal factoren waar rekening mee gehouden moet worden bij het identificeren van de juiste zoektermen:

  • Zoekvolume: De eerste factor om naar te kijken is het zoekvolume dat een bepaald zoekwoord kan opleveren. Des te hoger het zoekvolume bij een bepaald zoekwoord, des te groter het doelpubliek dat je kan bereiken. Maar als er geen zoekvolume is, kan je ook niemand bereiken.
  • Relevantie: Een zoekterm moet ook relevant zijn voor jouw doelpubliek. De connectie tussen de content op jouw website en de zoekopdracht van de gebruiker is hierbij cruciaal.
  • Zoekintentie: Begrijp de zoekintentie van een bepaald zoekwoord. Moet je een blogpost schrijven voor het zoekwoord of zou er beter een productpagina voorzien worden? Dit is belangrijk voor de gebruikservaring maar nog belangrijker voor Google, aangezien zij dit als een primaire SEO-factor zien.
  • Competitie: Sommige zoekwoorden hebben minder competitie dan andere. Des te lager de competitie, des te sneller kan je zelf scoren voor het keyword in Google.

Het is belangrijk om met alle vier de factoren rekening te houden om jouw contentmarketing te doen slagen.

Voorbeeld zoekvolume voor de zoekterm “Digitale marketing”.

Keyword research

Iedereen doet keywordresearch op een andere manier. Maar wij geven alvast enkele tips voor hoe je zelf aan de slag kan gaan.

  • Brainstorm: Jij kent jouw branche als geen ander, je hebt waarschijnlijk al een goed idee van het soort informatie dat mensen nodig hebben in elke fase van hun interactie met jou. Zo niet, bedenk dan waar je zelf naar zou zoeken.
  • Bepaal Seed Keywords: Bedenk een aantal kernwoorden die met jouw branche te maken hebben. Ben je bijvoorbeeld een verkoper van multimedia artikelen, dan kunnen jouw Seed Keywords “laptop, smartphone, tablet en tv” zijn. Deze zoekwoorden gebruiken we later om extra zoekwoorden mee te vinden.
  • Google Search Console: Ben je reeds aangemeld bij Google Search Console? Ga dan kijken naar de zoektermen dat mensen nu reeds gebruiken om naar jouw website te komen. Nog niet voor aangemeld? Doe dit dan meteen hier: Google Search Console.
  • Google Adwords: Bij Google Adwords heb je een tool zoals de zoekwoordenplanner. Geef hier je Seed Keywords in en je ziet meteen welke zoektermen je nog kan gebruiken.
  • Answer The Public: Een gratis website die je kan gebruiken om te zien welke vragen er gesteld worden op het internet bij één bepaalde zoekterm.
  • Betalende tools: Er zijn ook verschillende betalende tools beschikbaar om je te helpen. Bijvoorbeeld Ahrefs of SEMrush.

Heb je eenmaal een lijst met zoekwoorden opgesteld, dan kan je aan de slag gaan met het schrijven van content voor jouw website of blog. Bepaal welke zoekwoorden belangrijk zijn voor jouw doelpubliek en richt je content hierop. Op deze manier haal je sneller resultaten uit je contentmarketing.

Heb jij niet de tijd of kennis om hiermee aan de slag te gaan? Contacteer ons dan voor een vrijblijvend gesprek met één van onze marketingspecialisten.

Meer te weten komen over SEO?

Lees dan zeker ook de volgende blogposts

Scroll naar boven