Linkbuilding voor SEO

Als je een simpele zoekopdracht uitvoert in Google, vind je meteen verschillende resultaten terug met links naar een webpagina. Links zijn dan ook een cruciaal onderdeel van SEO.

We maken een onderscheid tussen drie verschillende soorten links:

  • Interne links
  • Inbound links
  • Outbound links

Om een goede linkbuilding strategie op te zetten voor jouw website moet je met alle drie rekening houden.

Linkbuilding seo

Interne Links

Interne links zijn links die je legt van de ene pagina op je website naar een andere pagina. Zowel zoekrobots als de bezoekers van je website gebruiken deze interne links om je website te doorzoeken. De bezoeker gebruikt dit om de nodige content te vinden op je website en door je website te navigeren. Zoekrobots gebruiken dit ook om door je website te navigeren. Als er geen links naar een pagina gaan, zullen ze deze ook moeilijker terugvinden.

Maar waarom is dit dan ook nuttig voor SEO? Als je een pagina hebt (bv. De homepage) met veel autoriteit (SEO score die Google aan je webpagina geeft) en naar een andere pagina op jouw site linkt, helpt dat jouw bezoekers de andere pagina te vinden en geeft dat ook enige autoriteit door. Dit helpt bij het verbeteren van de positie van die tweede pagina in de zoekmachines.

Als je dus nieuwe content, zoals blogposts, op je website plaatst, zorg er dan voor dat je de nodige interne links legt naar andere pagina’s van jouw website die reeds wat autoriteit vergaart hebben. Zo creëer je op jouw website een web van links die elkaar de nodige SEO-kracht doorgeven en elkaar ondersteunen.

Tip: Heb je een nieuwe blogpost geschreven? Ga dan kijken naar blogposts die je in het verleden reeds op je website gezet hebt over hetzelfde onderwerp. Mogelijk kan je hier makkelijk een link plaatsen naar je nieuwe blogpost en deze meteen een SEO boost geven.

Inbound Links

Inbound links, ook soms backlinks genoemd, zijn links die andere websites leggen naar jouw webpagina. Als een website met een hoge autoriteit op hun webpagina een link legt naar jouw webpagina, geeft deze een deel van zijn autoriteit door en krijgt jouw pagina een SEO boost. Het is dan ook het doel om steeds zo veel mogelijk links te vergaren van websites met een hoge autoriteit.

Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Inbound links of backlinks zijn voornamelijk efficiënt van websites die een gemeenschappelijk onderwerp aansnijden als jouw bedrijf. Als jij bijvoorbeeld een blog hebt over frisdranken en Coca-Cola legt een link op zijn website naar een landingspagina van jouw website, is dit heel krachtig. Krijg je echter een link van een bedrijf dat in een heel andere sector actief is, zal deze link veel minder betekenen voor zoekrobots zoals Google.

Het is daarom van belang dat je niet enkel op zoek gaat naar zo veel mogelijk links, maar voornamelijk naar kwalitatieve links van websites met een hoge autoriteit.

TIP: Er zijn verschillende online tools beschikbaar op het internet om te bekijken welke inbound links jouw website heeft en welke concurrenten van jullie hebben. Er zijn zowel gratis als betalende tools beschikbaar. Enkele voorbeelden zijn SEMrush, Ahrefs, SEOreviewtools en MOZ.

Outbound Links

Als je onderzoek doet naar welke content je gaat schrijven voor je website, doe je dit naar alle waarschijnlijkheid ook op het internet. Haal je specifieke info uit artikelen van andere autoritaire websites dan kan je in jouw artikel ook een inbound link naar hun website voorzien.

Betekent dit dat je gewoon je teksten vol moet zetten met outbound links om je eigen autoriteit te verhogen? Absoluut niet.

Het betekent alleen dat als je onderzoek doet, je gebruik moet maken van informatie uit betrouwbare bronnen. Als je onderzoek doet naar content, zorg dan dat je de bron goed bekijkt zodat je jouw bezoeker echte waarde biedt.

TIP: Outbound/inbound links kunnen ook een samenwerking zijn. Leg jij een link naar een bepaalde website uit jouw sector, vraag dan of zij ook een link willen leggen naar nuttige informatie die zich op jouw website bevindt.

Conclusie

Linkbuilding is niet iets dat vandaag op morgen gebeurt. Het is een proces waar je tijd in moet steken, maar je ook veel kan opleveren. Voor Google zijn links één van de drie belangrijkste SEO-rankingfactoren om een website hoger te laten scoren in hun zoekresultaten. Dit is eigenlijk ook vrij normaal. Het is namelijk ontzettend moeilijk om “vals te spelen” met linkbuilding en het feit dat andere websites aangeven dat jouw content belangrijk is, is een indicatie voor Google dat je goed bezig bent.

Moeten we enkel met linkbuilding rekening houden dan om hoger te scoren in Google? Dat zeker niet. Maar het zou wel voor elk bedrijf een prioriteit moeten zijn en een punt van continue aandacht.

Heb jij niet de tijd of de kennis om een goede linkbuilding strategie op te zetten? Dan helpen we je hier graag bij verder! Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek met één van onze marketingspecialisten.

Meer te weten komen over SEO?

Lees dan zeker ook de volgende blogposts

Scroll naar boven