Het stappenplan voor een goede nieuwsbrief

Nieuwsbrieven zijn tegenwoordig onmisbaar in onze marketingmix. De meeste websites hebben dan ook een aanmeldmogelijkheid op de website staan. Dat nieuwsbrieven versturen een effectieve methode is, weten de meeste ondernemers ondertussen. Toch schiet het erbij in om de nieuwsbrieven regelmatig te versturen. Dat niet alleen, ook het schrijven lijkt soms wel een vak apart. Dat klopt dan ook, want veel productkennis is niet voldoende om een goede nieuwsbrief in elkaar te zetten. In deze blog tonen wij je de stappen die je moet doorlopen om een goede nieuwsbrief te schrijven.

Nieuwsbrief en het AIDA-model

Wij marketeers zijn dol op modellen. Of het nu om een manier gaat om jouw marketingmix in te vullen, of eentje om de interne analyse uit te voeren, je kan het zo gek niet bedenken of er is een model voor. Vandaag gaan wij het AIDA-model uitleggen, wat mijn persoonlijke favoriet is als het aankomt op het schrijven van nieuwsbrieven. AIDA staat voor Attention, Interest, Desire en Action, en dit vormen de vier stappen waarmee wij een nieuwsbrief gaan opstellen.

Attention

De eerste stap van het model (en daarbij onze nieuwsbrief) is attention, dus het trekken van de aandacht van de consument. Dat is vrij logisch natuurlijk, want de consument wordt door de dag heen aan heel veel verschillende reclame-uitingen blootgesteld. Om ervoor te zorgen dat jouw uiting niet opgaat in de grijze massa, moet jij met jouw content deze aandacht van de consument trekken.

Dat kan je door een sterke headline of kopregel te schrijven. Dit wordt als eerste gelezen en trekt gelijk de consument naar je toe. Hier zijn enkele tips om een ijzersterke kopregel in elkaar te zetten:

 • Beschrijf het probleem van de lezer in de kopregel
 • Formuleer de kopregel als een vraag
 • Benoem het droomdoel van de lezer (een goede nieuwsbrief schrijven)
 • Gebruik cijfers in de kopregel (7 reden waarom… )
 • Start de kopregel met “hoe je” of “hoe word jij” (Hoe word jij zomerfit in 30 dagen?)
 • Gebruik verschillende kleuren, lettergroottes en emoticons (dit geldt zeker op social media)

Interest

De volgende stap is interest. Hiermee ga je informatie geven waar de lezer naar op zoek is. Jij zorgt er dus voor dat de lezer interesse krijgt in jouw product of dienst. Dit doe je door de look, feel en content van de nieuwsbrief allemaal op elkaar aan te sluiten. Dit is ook het gedeelte waar jij de USP’s naar voren laat komen.

Unique Selling Points (USP)

Unique selling points zijn punten die jouw product of dienst uniek maken en laten uitsteken. Dit zijn de redenen waarom de consument voor jouw product kiest en niet voor dat van de concurrent. Door deze punten naar voren te laten komen in de nieuwsbrief weten lezers gelijk wat hun voordeel is wanneer zij het product of de dienst aanschaffen.

Desire

Interest en desire gaan hand in hand. Bij interest wil jij namelijk de interesse van de consument wekken door alle voordelen te tonen van jouw product of dienst. Dit kun je doen door bijvoorbeeld reviews te tonen of quotes te gebruiken van tevreden klanten.  Met desire wil je de “dat wil ik ook”-ervaring creëren. Het doel is om naar de consument over te brengen welke voordelen er voor hem of haar aan verbonden zijn.

Een voorbeeld van desire is het toevoegen van eten. In de foodbranche zie je vaak dat bedrijven zoals McDonalds of Burger King een burger aan de advertentie toevoegen om het hongergevoel te stimuleren.

Desire Macdonalds

 

Action

De laatste A in het AIDA-model staat voor action. Hiermee stuur je de bezoeker aan om over te gaan tot actie. Voeg dus een duidelijke CTA (call-to-action) toe, voorbeeld:

 • Klik op de link
 • Bekijk de video
 • Download het e-book
 • Laat jouw e-mailadres achter
 • Vul het formulier in
 • Vul de vragenlijst in
 • Vraag een audit aan

Een call-to-action moet duidelijk zijn en aansluiten bij de nieuwsbrief. Gaat jouw nieuwsbrief over een nieuwe video die online staat? Sluit dan de nieuwsbrief af met “bekijk de video”. Een call-to-action in combinatie met een kortingsactie werkt ook goed. Bijvoorbeeld: Meld je nu aan en ontvang 30% korting.

Nieuwsbrief voorbeelden

Eén van de bekendste sterren op gebied van nieuwsbrieven is toch wel de Postcode Loterij. Ze beginnen met een pakkende titel zoals “Nieuw jaar, nieuwe kansen én een cadeau!”. De titel staat in een andere kleur, waardoor hij nog meer opvalt, én zeg nou eerlijk, wie wil er nu geen cadeau?

Dan gaan ze door naar stap twee, Interest. Ze beginnen hier met het uitleggen van het cadeautje zoals:

Uw jaar begint goed bij de Postcode Lotterij. En uw eerste cadeau ligt zelfs al voor u klaar! Als u nu gaat meespelen ontvangt u een HEMA-cadeaukaart t.w.v. €15,- én is de eerste maand helemaal gratis. Daarna speelt u automatisch betaald verder voor alle prijzen uit de prijzenpot van dit jaar: €257,8 miljoen.

Activeer uw lot vandaag nog

 1. Ga naar postcodeloterij.nl/cadeau
 2. Vul uw gereserveerde lotnummer in en speel mee!

Uw gereserveerde lotnummer: 1287

Het staat zo goed beschreven dat jij bijna zou vergeten dat dit cadeautje jou maandelijks geld kost. Vervolgens nemen ze ons mee naar de volgende stap, desire. De postcode loterij beschrijft nóg een keer voor jou de deal van je leven.

Heel 2017, elke dag prijs

De postcode loterij maakt dit jaar élke dag winnaars bekend. Dus wie weet staan we straks bij u voor de deur met de Straatprijs of staat u met postcode 1234 AA vooraan als we Kanjer-miljoenen verdelen. Uw lot kost slechts €13,- per trekking (incl. StraatprijsVerdubbelaar). Er zijn 14 trekkingen per jaar en u speelt mee zolang u wilt. Ga naar postcodeloterij.nl/cadeau of vul de bon in en stuur deze gratis retour.

De Postcode loterij maakt “élke dag winnaars bekend” én door het zo goed te beschrijven krijgt de consument gelijk het gevoel dat dit niet mis kan gaan. Al deze prijzen, dat wil je toch niet missen? Dat is niet alleen wat er in dit stuk gebeurt, ook sluit de Postcode Loterij af met een CTA, zoals je in de laatste zin kan zien.

Mocht dit alles niet genoeg zijn om jou over te halen om mee te spelen, dan hebben ze er steeds nog een knappe BN-er aan gekoppeld, zoals Nicolette van Dam. Zij sluit met haar eigen handtekening de brief af, zodat de consument er een persoonlijk gevoel bij krijgt.

Helemaal onderaan benadert de Postcode Loterij met een tijdsgebonden CTA nog een keer hoe veel prijzen er te winnen zijn én dat je er snel bij moet zijn.

P.S. Reageer vóór 31 januari en maak nog kans op álle prijzen in 2017.

Conclusie

Een nieuwsbrief schrijven is veel meer dan enkel een leuk tekstje op mail zetten. Het is aan jou als marketeer om jouw lezer bij de hand te nemen en door alle stappen van de nieuwsbrief heen te leiden. De content moet relevant zijn en haarscherp op het probleem aansluiten, en alleen dan zet jij een ijzersterke brief neer. Dit is iets wat de Postcode Loterij keer op keer bewijst. Heb jij nou niet zo’n sterke pen als de marketeers die daar werkzaam zijn, maar wil je wel graag nieuwsbrieven versturen? Neem dan contact op met ons en dan helpen wij jou verder!

Scroll naar boven