Contentmarketing om je SEO te verbeteren

Een website die geen content (tekst) bevat kan niet scoren in de zoekmachines. De zoekmachines willen steeds de beste resultaten brengen, dus geven ze websites met diepgaande, goed onderzochte en goed geschreven content steeds voorrang op andere websites. Content is dan ook één van de, zo niet dé, belangrijkste SEO-rankingfactor.

Nieuwe content trekt zoekrobots aan en vergroot de zichtbaarheid van jouw website in de zoekresultaten, terwijl je iets waardevols krijgt om met jouw publiek te delen, dus het is een win-win voor jouw marketingstrategie.

Een goede contentmarketingstrategie is dan ook een must voor iedereen die digital marketing serieus wil nemen. Betekent dit dat alle content die je schrijft “SEO content” moet zijn? Nee, soms is het nodig om bepaalde zaken uit jouw vakgebied of niche verder uit te leggen om kennis te delen. Dergelijke content zal dan mogelijk niet vaak gezocht worden, maar kan wel noodzakelijk zijn voor jouw bezoekers.

Het is ook belangrijk om te weten dat alle soorten content SEO-content kunnen zijn. Productpagina’s, landingspagina’s, whitepapers en zelfs video’s. Maar als wij over “SEO-content” praten hebben we het vaak over blogposts.

Enkele zaken om rekening mee te houden bij het maken van een contentmarketingplan:

Zoek onderwerpen die reeds hun “zoekwaarde” bewezen hebben

Voor je begint met schrijven, moet je nadenken over wat je gaat schrijven. Aangezien we “SEO-content” willen maken zoeken we liefst onderwerpen waar ook effectief zoekverkeer voor is op het internet.

Om hier aan te beginnen, denk je best aan brede zoektermen waar jouw doelpubliek mogelijk naar zoekt. Heb je een elektronicawinkel, dan kan dit bijvoorbeeld een review van de beste laptop zijn of een top 5 met de beste smartphones zijn. Heb je een lijstje gemaakt met mogelijke onderwerpen? Gebruik dan een tool zoals “Google Adwords Keyword Explorer” om te onderzoeken hoeveel zoekvolume de onderwerpen opleveren.

Als we bijvoorbeeld “Marketing” opzoeken in de Google Adwords Keyword Explorer krijgen we onderstaande resultaten. Het valt ons op dat het woord “womm” (word of mouth marketing) enorm vaak wordt opgezocht. Dit kan dus een goede mogelijkheid zijn om te bloggen.

Op deze manier kan je beginnen met het schrijven van content waar ook effectief zoekvolume achter zit en steek je geen tijd en geld in teksten die geen verkeer opleveren.

 

Denk aan de zoekintentie

Zoekmachines zoals Google hebben miljoenen geïnvesteerd om de zoekintentie van zoekopdrachten  in hun zoekmachine te begrijpen. Als iemand zoekt naar “recept spaghetti bolognese”, is de zoekintentie anders dan bijvoorbeeld “tijd Verenigde Staten”.

Hoe kom je te weten wat de zoekintentie is voor jouw onderwerp? Analyseer de resultaten die jouw onderwerp opleveren in Google. Zie je in de SERP, de zoekresultaten pagina van een zoekrobot zoals Google, een lijst met blogposts terugkomen met reviews, ga het wiel dan niet opnieuw uitvinden en schrijf zelf ook een review. Zie je in de eerste resultaten van de SERP productpagina’s terugkomen, dan is de kans groot dat een blogpost met een top 10 lijstje niet bovenaan zal komen te staan.

Bijvoorbeeld: Heb jij een bedrijf of een restaurant dat pizza’s verkoopt of maakt en wil je content schrijven over “Pizza recepten” en “Pizza Take-out”, zoek dit dan even zelf ook op in Google.

Bij een zoekopdracht van “Pizza recepten” zal je zien dat alle zoekresultaten Blogs zijn die beschrijven hoe je zelf een pizza kan maken of gevuld zijn met heerlijke pizzarecepten. Hier proberen ranken met een productpagina over pizza’s zal dan ook niet eenvoudig zijn.

\

Ga je echter opzoek naar “Pizza Take-out” zal je iets heel anders zien. Hier gaan de resultaten wel naar productpagina’s voor take-out van pizza. Maak dus zelf ook een productpagina aan met “Pizza Take-out” als keyword.

\

Denk aan jouw doelpubliek

Veel te vaak schrijven mensen content voor zichzelf. Hierdoor vervallen ze in het gebruik van afkortingen, vaktermen en uiteindelijk gewoon slechte content. Daarom is het belangrijk om steeds je doelpubliek op de eerste plaats te zetten bij het maken van content.

Denk na over wie jouw doelpubliek is en maak indien nodig Buyer Persona’s of karakters die de bezoekers en klanten van je ideale site vertegenwoordigen. Bedenk vervolgens wat voor soort inhoud die persona\’s zouden zoeken. Heb jij bijvoorbeeld een B2B-website die voornamelijk gericht is op mensen uit het hoger management? Dan kan je misschien whitepapers of e-books schrijven die gedownload en opgeslagen kunnen worden om later te lezen. De kans dat dergelijke content hoger scoort in Google en, nog belangrijker, ook effectieve Leads oplevert, is groter dan willekeurig wat te gaan schrijven.

Maak een contentkalender op

Ben je klaar met de vorige stappen en weet je wat voor soort content je gaat schrijven en voor wie, stel dan een contentkalender op. Met een contentkalender creëer je een schema dat bepaalt wanneer je nieuwe content publiceert en wat voor soort content het zal zijn. Dit helpt je om regelmaat te brengen in het posten van nieuwe content en helpt te voorkomen dat je last minute nog moet nadenken over nieuwe content.

Maak gebruik van een simpele Excel om dit in te maken of plaats meldingen in je agenda om je eraan te herinneren.

Extra: Download hier een template van de contentkalender die wij zelf ook gebruiken: https://bit.ly/36mmLaE

Conclusie

 

Contentmarketing is voor elk bedrijf belangrijk. Door de juiste strategie en steengoede content te schrijven kan jij ervoor zorgen dat je beter scoort in Google dan je concurrenten. Zorg voor professioneel geschreven content dat er echt uitspringt. Hierdoor zal je zowel beter gevonden worden in Google, als je lezer ook overtuigen om jou te contacteren.

Heb jij hulp nodig bij het schrijven van content dat converteert? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek met één van onze marketingspecialisten.

Meer te weten komen over SEO?

Lees dan zeker ook de volgende blogposts

Scroll naar boven