Wat is ROI (Return on Investment) en hoe bereken ik dit?

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen. ROI of Return on investment geeft de verhouding weer tussen inkomsten en uitgaven voor een specifieke campagne. De ROI wordt standaard uitgedrukt in percentages en wordt gebruikt om te bekijken hoe winstgevend jouw campagne is.

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents
  ROI

  Hoe bereken je de ROI?

  Via onderstaande formule kan je eenvoudig de ROI berekenen:

  ROI = (opbrengst / kosten) x 100%

  Als iemand vraagt wat de ROI van jouw campagne is, kan je bovenstaande formule gebruiken om deze te berekenen. Indien het getal onder de 100% uitkomt, heb je een negatieve ROI en maak je dus meer kosten dan winst. Indien je ROI hoger is dan 100%, maak je winst met je campagne.

  Voorbeeld

  Je hebt een SEA campagne lopen om meer omzet te genereren op je webshop:

  • Je hebt voor deze campagne €3000 aan Google betaald voor jouw SEA campagne. (kosten)
  • Na de campagne zie je dat je omzet gerelateerd aan de SEA campagne jouw €4500 heeft opgebracht. (opbrengst)

  ROI = (4500€/3000€)*100% = 150%

  Jouw SEA campagne heeft dus een ROI van 150%. Of anders gezegd. Voor elke euro dat je in je campagne hebt gestoken krijg je anderhalve euro terug.

  Voordelen van ROI berekenen

  Het grootste voordeel van het berekenen van een ROI voor marketingcampagnes is dat je in een oogopslag weet of je marketingcampagne winstgevend is of niet. Door dit correct te analyseren kan je heel eenvoudig bepalen hoe je jouw marketingbudget gaat verdelen over de verschillende marketingcampagnes.  

  Bij een positieve ROI (groter dan 100%) kan je de investering verhogen en zo de campagne mogelijk nog winstgevender maken. Hetzelfde geldt uiteraard ook bij een negatieve ROI (kleiner dan 100%). Je kan jouw campagne gaan optimaliseren om te kijken of hij op die manier wel winstgevend wordt of het geïnvesteerde bedrag verlagen.

  Nadelen van ROI berekenen

  De ROI houdt bij marketingcampagnes alleen rekening met winstgevendheid op vlak van geld. Sommige marketingcampagnes zijn echter ook gericht op naamsbekendheid of informatieverstrekkend. Dit is veel moeilijker te meten en dus ook moeilijk te berekenen.

  Als je marketingcampagnes hebt lopen die jouw naamsbekendheid moeten verhogen, mag je dus niet uitsluitend rekening houden met de ROI van die campagne. Hier kan je bijvoorbeeld gaan kijken in Google Analytics of het websiteverkeer toeneemt, of bij je socialmediacampagne controleren of je meer bereik genereert.

  Conclusie

  Een goede ROI is de basis van bijna alle marketingcampagnes. Dit berekenen nadat een campagne is afgelopen, is dan ook altijd een goed idee. Maar het is belangrijk om je hier niet op blind te staren. Zo moet je rekening houden met de intentie van je campagne en in welke fase jouw bedrijf zich bevindt. Als je campagne gericht is op naamsbekendheid genereren, is een lagere ROI bijvoorbeeld niet het einde van de wereld. Hou dus altijd in je achterhoofd dat de ROI niet alles zegt over het succes van een campagne.

  Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van je marketingcampagnes?

  Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.
  Scroll naar boven