Met marketing automation automatiseer je repetitieve marketingtaken zoals e-mailmarketing, sociale media posts of advertentiecampagnes door gebruik te maken van software. Dit is niet alleen nuttig om tijd te besparen, maar ook om de bezoeker een gepersonaliseerde ervaring te geven. De software is ontworpen om jou te helpen bij het prioriteren en uitvoeren van marketingtaken op een gestroomlijnde manier.
Anders dan bij geautomatiseerde bedrijfsprocessen zal marketing automation het werk van een marketeer niet vervangen, maar aanvullen. Wanneer het efficiënt wordt toegepast om repetitieve taken uit te voeren, hebben medewerkers tijd vrij om belangrijkere problemen aan te pakken. Hierdoor zal je sneller de beoogde doelen bereiken.
Het ultieme doel bij marketing is vaak om meer omzet te genereren voor jouw bedrijf. Marketing automation helpt bij het genereren, onderhouden en scoren van leads, wat kan zorgen voor nieuwe klanten. Door gebruik te maken van de statistieken uit de software zal je eenvoudiger de algehele ROI op jouw marketingcampagnes kunnen berekenen.
Hoe werkt marketing automation?
We krijgen data binnen van onze klanten via verschillende kanalen, waaronder e-mail, telefoon, appgebruik, sociale media en onze website. Deze data is ontzettend belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van wie onze lead/klant is.
Zodra deze data door de software is verwerkt, kan de marketing automation beginnen. Nadat de nodige processen zijn geïmplementeerd, zal de software specifieke content sturen naar leads. Deze content is gebaseerd op de data en het gedrag dat zij vertonen en heeft als doel meer omzet te genereren.
Dit is hoe een geautomatiseerde e-mailcampagne eruit kan zien:
-
- Je verstuurt een e-mail naar een geselecteerde lijst met leads om je laatste e-book of whitepaper te downloaden.
-
- De leads die de content uit de e-mail downloaden krijgen een vervolgmail waarin je hen bedankt.
-
- Enkele dagen later verstuur je een nieuwe e-mail naar deze lijst met mensen waarin je een tweede stukje content, zoals een casestudy, aanbiedt dat gerelateerd is aan het e-book uit de eerste e-mail.
-
- De leads die deze casestudy downloaden zijn hoogstwaarschijnlijk geïnteresseerd in jouw aanbod en zullen automatisch doorgestuurd worden naar jouw salesteam om op te volgen.
-
- Stopt het proces hier? Nee. De leads die de casestudy niet hebben gedownload kan je een week later een nieuwe e-mail sturen met een ander soort content. Zo kun je erachter komen of zij daar wel interesse in hebben.
Dit is een eenvoudig voorbeeld van een geautomatiseerde e-mailmarketingcampagne. Met een dergelijk proces kun jij jouw leads een meer gepersonaliseerde ervaring bieden dan dat je in het wilde weg e-mails verstuurt. Dit is de basis van marketing automation. Je krijgt de mogelijkheid om jouw contacten te targetten en hen inhoud te sturen die is gebaseerd op hun gedrag. Je geeft ze de informatie die ze nodig hebben wanneer zij die willen. Je vergemakkelijkt hun aankoopbeslissing. Als gevolg hiervan zullen jouw conversieratio\’s (en inkomsten) toenemen.
Hoe ga je van start?
Stap 1: Begin bij je eigen behoeften
Voor we effectief gaan starten met het automatiseren van onze processen, is het nodig om stil te staan bij wat we echt nodig hebben. Een vraag die we onszelf moeten stellen is “Wat willen we bereiken?”.
Het antwoord op deze vraag zal ook bepalen welke soort software je moet gaan gebruiken. Wil je alleen geautomatiseerde e-mails sturen met “bedankt” nadat er een aankoop is gedaan in jouw webshop, dan heb je geen enorm uitgebreid pakket nodig. Wil je toch een volledige e-mailflow opstellen, ligt dit uiteraard anders.
Onthoud dat je enquêtes, gegevensanalyses of zelfs het plannen van blogposts kunt automatiseren met marketing automation. Bovendien kan je ook starten met leadgeneratie, contentmanagement, afstemming van onderzoek en nog veel meer.
Stap 2: Ken je doelpubliek
Aangezien het allemaal draait om het personaliseren van de marketing is het belangrijk om goed te weten wie je doelpubliek is. Je wil weten waar ze zich bevinden, wat ze zoeken, met welke problemen of vragen ze zitten en hoe jij ze hierbij kan helpen.
Het is belangrijk om het gedrag van je doelpubliek te kennen en om te weten op welke platformen deze te vinden is, om te weten hoe jouw automatisatieflow eruit moet zien. Daarom is deze stap enorm belangrijk voordat je beslist welke software je gaat gebruiken.
Om je doelpubliek beter te leren kennen, kan je rekening houden met de volgende vier factoren:
-
- Geografische factoren: Dit bepaalt de locatie van je doelpubliek. Je kan dit verder onderverdelen in continenten, landen, gewesten, steden en gemeentes.
- Demografische factoren: Hierbij moet je denken aan geslacht, leeftijd, opleiding en carrière.
- Gedragsfactoren: Hoe reageert jouw doelpubliek op het product en het gebruik hiervan? Denk aan hun stemming, merkloyaliteit, reactie op veranderingen en prijsgevoeligheid.
- Psychografische factoren: Dit verwijst naar de attitude, levensstijl, persoonlijkheden en waarden van je doelpubliek.
Stap 3: Bepaal welke software je nodig hebt
Er zijn veel spelers op de markt die software aanbieden voor marketing automation. Het bepalen van de tool die je nodig hebt om je doelen te bereiken, is enorm belangrijk. Leer daarom eerst de verschillende tools te kennen en zorg dat je zowel de voor- als nadelen kent, voordat je een beslissing maakt.
Enkele mogelijkheden zijn:
Stap 4: Implementeren
Het implementeren van marketing automation zorgt voor verandering op de werkvloer. Verandering is volgens ons vaak iets goed en brengt nieuwe ideeën naar boven, maar het kan soms ook leiden tot onnodige verstoringen van een proces. Houd daarom rekening met de volgende zaken tijdens het implementeren van marketing automation:
Werk vanuit een strategie
Iets goed uitwerken begint altijd vanuit een sterke strategie en dat is hier niet anders. Voor je begint met het implementeren hiervan, moet je goed nadenken over de strategie. Entrepeneur verwoordt dit goed:
“Strategy is hard – but it’s worth the effort. Execution is hard, but if the strategy is wrong, at best, it’s not worth the effort”.
Denk na over wie het moet implementeren
De personen die alles moeten implementeren zijn zowel mensen uit het top-level management als de gewone werknemer. Het is dan ook belangrijk om vanaf het begin iedereen te betrekken in het proces. De attitude, ervaring en skills van deze mensen bepaalt vaak het succes van de implementatie.
Open communicatie is enorm belangrijk
De kracht van communicatie kan alles beter maken. Goede communicatie binnen marketing automation omvat het uitleggen van nieuwe rollen en taken. Bovendien moet het ook een bespreking van beleid en richtlijnen bevatten, evenals een openheid van geest van een deel van alle betrokkenen.
Doorzettingsvermogen en inzet
Een ontzettend goede strategie is niets zonder voldoende inzet en doorzettingsvermogen. Marketing automation is niet iets dat vandaag op morgen volledig geïmplementeerd is en direct resultaten zal boeken. Het is dan ook belangrijk om door te zetten, zodat je jouw doelen bereikt.
Stap 5: Monitoren en verbeteren van het proces
Eenmaal geïmplementeerd is het werk nog niet gedaan. Zoals bij alle marketingactiviteiten moet je ook hier de resultaten van je campagnes opvolgen en het proces verbeteren waar nodig. Bekijk niet enkel je eigen resultaten, maar vergelijk deze ook ten opzichte van hoe concurrenten het doen. Zo zal je de beste resultaten boeken.
Conclusie
Marketing automation kan een bedrijf helpen bij het automatiseren van tijdrovende marketingprocessen en het personaliseren van je campagnes voor je doelpubliek. Het is echter geen heilig middel dat je omzet zal doen verdubbelen zonder er tijd in te steken. Het is dan ook belangrijk, net zoals bij het opzetten van een nieuwe website, dat je eerst goed nadenkt over de juiste strategie en wat je wil bereiken. Door dit te doen, kan het zorgen voor een boost in jouw sales en zal je op termijn extra tijd ter beschikking hebben om andere zaken aan te pakken.
Wil je hier graag meer over weten of heb je vragen, neem dan zeker even contact met ons op.
Pingback: Wat kan AI nu echt doen voor uw marketing? - TechPulse Business
Pingback: Q&A: Wat is marketing automation? - TechPulse Business