Tegenwoordig heeft iedereen een website, daar kan je als onderneming al lang niet meer rond. Maar hoe moet die website er uitzien? Wat moet de website allemaal kunnen? Dit zijn slechts enkele vragen die je hierbij moet stellen. We kunnen hier uren dieper op ingaan, maar het is voor ieder bedrijf anders. Ieder bedrijf heeft zijn eigen doelstellingen, richt zich op verschillende sectoren of doelgroepen en heeft zijn eigen stijl en manier van communiceren. Via onderstaande checklist proberen wij het voor jou alvast makkelijker te maken. Wij willen je met deze opsomming helpen zodat je kiest voor een oplossing die past bij jouw onderneming!
Waarom wil je een website?
Denk hierbij echt goed na, neem niet zomaar een website omdat iedereen er een heeft. Waar moet de website van jouw onderneming voor dienen?
Is het een visitekaartje? Is het een manier om leads te genereren? Heeft het als hoofddoel om communicatie met klanten op te zetten? Wil je producten of diensten online verkopen? Wil je cases tonen aan potentiële klanten of wil je dat iedere bezoeker zijn eigen gepersonaliseerde landingspagina ziet nadat men op de website terechtkomt? De mogelijkheden zijn legio. Het is dan ook uitermate belangrijk om hier goed over na te denken. Deze keuzes bepalen met welke partner je in zee kan gaan, ze bepalen ook mee het prijskaartje dat aan je website gekoppeld is.
Wat verwachten je klanten?
Durf te vragen is hierbij de insteek. Wat verwachten je klanten, Niemand die beter weet hoe jij met je onderneming bekeken wordt als je eigen klanten, wat willen ze van jou als onderneming online terugvinden? Vergelijk de feedback en kom tot inzichten die je anders niet had meegekregen.
Heb ik inhoudelijk genoeg content?
Een website zonder content is een lege doos of hoogstens een visitekaartje. Bepaal vooraf wat je wil vertellen en wat je wil laten zien. Heb je deze content niet voor handen? Laat deze dan maken door content specialisten.
Of het nu gaat over tekst, afbeeldingen of video, er is maar een boodschap: zorg dat het kwalitatief is! Deze content vormt mee de basis van je website, het zorgt er voor dat jouw website bezoeker langer op je website vertoeft, niet geheel onbelangrijk als je nieuwe potentiële klanten wil werven.
Hosting veiligheid en privacy niet vergeten!
Hosting is kort samengevat de plaats waar uw website online staat.
Bekijk voor je onderneming wat voor type hosting er nodig is. Er zijn ook weer heel wat verschillende mogelijkheden. Goedkoop is bovendien niet altijd de beste oplossing, maar dat is te duur ook niet.
Veiligheid is ook belangrijk, zo is het https-protocol sinds de GDPR verplicht en zorgt ervoor dat de gegevens van gebruikers veilig zijn. Zorg dat je dit dan ook standaard mee laat implementeren. Binnen veiligheid kunnen we ook kijken naar back-ups, hoe zit het daarmee? Zit dit inbegrepen in jouw hosting pakket, niet onbelangrijk. Wat met downtime? Bekijk wat de hosting provider hierover te melden heeft. Voor een e-commerce website met hoge dagomzetten is downtime echt NOT DONE. Tot slot komen we binnen dit punt nog even terug bij GDPR en dus privacy. Zorg dat je hier de nodige regels volgt en laat je hierover inlichten. Bekijk goed waarmee je allemaal rekening dient te houden. Bijvoorbeeld: waar sla ja als onderneming de persoonsgegevens op en hoelang?
Eigenaar van je eigen domein
Zorg ervoor dat je zelf de eigenaar bent van je eigen domeinnaam. Verander je van websitebouwer of hosting provider of wil je aanpassingen laten doen door een andere partij? Dit kan enkel als je zelf eigenaar bent en niet een externe partij.
Wil je hierover met ons een keertje sparren of heb je nog extra tips nodig met betrekking tot het bouwen van een website? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.